Dit nieuwsbericht is langer dan 12 maanden geleden gepubliceerd. De informatie kan verouderd zijn. Bekijk ons nieuwsoverzicht voor actualiteiten.
Naar aanleiding van de begrotingsstaten VWS voor het jaar 2023 die binnenkort door de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden besproken, hebben we als vereniging onderstaande brief toegestuurd naar deze commissie, waarin we oproepen te zorgen voor voldoende middelen, samenhang en visie als het gaat om preventie, meer mondhygiënisten op te leiden en meer te investeren in preventieve mondzorg.
Utrecht, 12 oktober 2022
Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport t.a.v. dhr. M. Esmeijer
(…)
Geachte leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Binnenkort bespreekt u de begrotingsstaten VWS voor het jaar 2023. Er zijn belangrijke uitdagingen om de zorg toekomstbestendiger te maken. Het kabinet zet zich volop in voor een gezond, fit en veerkrachtig Nederland. In de beleidsagenda wordt preventie zelfs als belangrijkste manier genoemd om de zorgvraag terug te dringen. NVM-mondhygiënisten onderschrijft de ambitie van het kabinet op het vlak van preventie en ziet hier kansen voor de preventieve mondzorg. Toch ziet NVM-mondhygiënisten dat de realisatie van de doelstellingen op het vlak van preventie doorkruist wordt door onvoldoende middelen, samenhang en visie.
Het ontbreekt aan een overkoepelende en samenhangende visie op preventie bij het kabinet, een concrete uitwerking hiervan en voldoende financiering. Een bedrag van 90 miljoen euro voor preventie op een begroting van 103 miljard euro voor de zorg is een druppel op de gloeiende plaat. Het zou het woord bij de daad stellen als preventie naar 1% van de totale begroting van VWS stijgt. Dat komt veel meer overeen met het belang van preventie in de beleidsvoornemens van het ministerie van VWS en de realisatie van passende zorg.
NVM-mondhygiënisten pleit voor een visie die niet alleen de diverse zorgdomeinen en de onderliggende financiering met elkaar verbindt, maar ook de relatie tussen de zorg en het sociale domein versterkt. Mondhygiënisten zien immers steeds meer dat zorgmijding en slechte gebitten een nauwe samenhang hebben met de dalende koopkracht en oplopende armoede bij gezinnen met lagere en middeninkomens. Maar ook kinderen, die door de basisverzekering kosteloos recht hebben op mondzorg, mijden steeds meer de reguliere zorg door armoede en ongezonde keuzes van ouders. De keuze voor gezond voedsel en een regelmatig eetpatroon is voor veel kinderen van ouders met een laag inkomen niet (meer) vanzelfsprekend. Dit is een duidelijk voorbeeld dat armoede onder kinderen goede preventieve mondzorg in de weg staat. Hier is samenhangend beleid tussen armoedebestrijding en een goede mondzorg hard nodig.
NVM-mondhygiënisten ziet ook dat er onvoldoende mondhygiënisten worden opgeleid om de focus van behandeling naar preventie in de mondzorg te verleggen. Nog te veel ligt het accent in de mondzorg op reparatie achteraf, terwijl preventie vooraf veel gezondheidswinst kan opleveren en onnodige kosten kan voorkomen. Dit geldt ook voor gezondheidswinst buiten de mondzorg. Mondhygiënisten zien patiënten met enige regelmaat en zijn opgeleid om breder naar gezondheid te kijken. Een gesprek aangaan over stoppen met roken of advies over gezonde voeding en bewegen zijn voorbeelden daarvan. Ook bij signalering van symptomen in de mond van onderliggende ziekten wordt doorverwezen naar de juiste zorgverlener en kan vroegtijdige behandeling ernstige klachten en hoge kosten voorkomen.
Samenwerking tussen de verschillende zorgprofessionals in eerste lijn is een noodzakelijke voorwaarde voor preventie. Helaas wordt hierin onvoldoende geïnvesteerd door de overheid en zien we alleen dat initiatieven van zorgverzekeraars, gemeenten en grote zorginstellingen op lokaal en regionaal niveau van de grond komen, maar dat de interprofessioneel werkende zorgprofessionals hierbuiten worden gelaten.
NVM-mondhygiënisten ziet nog steeds dat Nederland vooroploopt in goede mondzorg dankzij de hoge kwaliteit van mondzorgverleners en een goede start van alle kinderen onder de achttien door de vergoeding van mondzorg in de basisverzekering. Maar er is meer nodig om dit in stand te houden, want het aantal zorgmijders bij volwassenen neemt toe:
NVM-mondhygiënisten zal zich de komende tijd blijven inzetten in nauwe samenwerking met alle partijen die zich hardmaken voor preventieve en optimale mondzorg. Wij hebben een duidelijke visie op de toekomst van de preventieve mondzorg en een actieplan hiervoor; nu is de overheid aan zet.
Uiteraard is NVM-mondhygiënisten bereid om deze brief verder toe lichten.
Hoogachtend,
Manon van Splunter-Schneider
Voorzitter NVM-mondhygiënisten
NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl